Loading...

T. 973 47 30 77 / info@hostaljaumet.com

Un establiment més que centenari…

Història i tradicions

Hostal Jaumet va començar la seva història poc abans del 1890, amb les nou onzes d’or que els havia tocat a la rifa i que van servir per comprar un terreny a prop de l’única carretera que unia Barcelona amb Andorra. Els nostres avantpassats solien cuinar per als nombrosos tractants de porcs que freqüentaven la població.

Al primer de la nissaga l’anomenaven “el Jaumet dels Bous”. Un dels seus fills en Miquel, es va casar amb la Margarida (1º generación), van ser agraciats amb la rifa i van començar a muntar aquell incipient hostal. .

A principis del segle XX, aquella carretera es va veure freqüentada pel pas dels carruatges que acostaven els viatgers fins al tren de Calaf, a uns quinze quilòmetres d’allí, viatgers procedents del pirineu lleidatà i de les valls d’Andorra, que es dirigien a Barcelona. El nostre petit hostal va veure incrementat el moviment de persones que sol·licitaven els seus serveis. El fill d’en Miquel i Margarida, anomenat Jaume Closa, es va casar amb la Montserrat Cuscullola, procedent d’una casa que comerciava amb carbó. Són ells els qui, al 1922, construeixen les quadres amb cent estaques per poder donar aixopluc tant als genets com a les cavalleries. L’esmentat Jaume Closa perd un braç, a causa de la mossegada d’un ruc i, en quedar impedit per als treballs més durs, decideix ampliar l’hostal, juntament amb la seva esposa Montserrat, per poder oferir els seus serveis als traginers, als tractants, carreters i, molt aviat, als primers camioners. La parella va tenir quatre fills.

Durant la Guerra Civil, l’hostal es converteix en caserna, fins que, passada la contesa, tornen a començar de nou, en quedar molt malmès el país, la població i la família Jaumet: en Jaume i la Montserrat van perdre el seu fill Jaume, qui havia de ser l’hereu de l’hostal. Donat aquest fet tant tràgic, la Ramona va passar al capdavant del negoci (3ª generació) amb l’ajuda dels seus pares i el seu home en Pere Marimon. D’aquesta unió van néixer en Jaume i la Montserrat (4ª generació).

A la post-guerra, amb l’aparició del fenomen turístic, l’Hostal Jaumet inicia una nova singladura, amb la construcció del nou bar el 1960, anomenat “el Snack”, situat al peu de la carretera nova que circumval·la la població, després de sofrir un incendi a les quadres.

Ja al 1963, es basteix un nou menjador i una nova cuina. Quatre anys més tard, s’amplia l’hostal amb noves habitacions a la planta superior. Al 1972 es dóna pas al Jaume, que es va casar amb la Maite (4ª generació), i neix la Laia (5ena generació).A la dècada dels vuitanta edifiquen una sala àmplia per a banquets i convencions, renoven el bar, habiliten nous equipaments, fins que en 1990 se celebra el primer centenari de l’hostal amb es descobriment d’un mural mosaic per part del conseller Lluís Alegre i Selva. Va ser una gran festa amb la presència d’amics restauradors, familiars i diferents autoritats.

Va ser llavors quan es va remodelar la cuina i les habitacions i es va construir la piscina exterior, no sense dificultats, ja que al setembre del 1999 es va patir una greu inundació que va endarrerir les obres. Malgrat les grans dificultats econòmiques, es va seguir endavant fins que al 2005 i al 2008 ens va deixar la 3ª generació, deixant un llegat amb les seves receptes, uns valors i molta vocació per aquesta professió. La cuina va ser la seva vida, fent de la senzillesa i l’esforç la millor recepta.

Són molts anys d’història i entre les personalitats que han visitat l’hostal s’ha de destacar el President de la Generalitat, Francesc Macià, el 1932, monsenyor Tarancón, el 1948, alguns presidents de la Generalitat com Jordi Pujol, en diverses ocasions, i Artur Mas i nombrosos polítics, esportistes, artistes i escriptors com Josep Mª Espinas - 1962 A peu per la Segarra “...una casa que combina perfectamente un cierto aire romántico, evocador y de episodios con diligencias, casas de posta y caballerizas como protagonistas y un espíritu renovador, de establecimiento puesto al día”Josep Maria Espinàs

Al 2015 es va celebrar el 125è aniversari, amb la presència de la familia, els proveïdors convidats i amics. Va presidir l’acte el president de la Generalitat Artur Mas i Gavarró. L’apadrinament del sopar el va fer el nostre amic restaurador Joan Pallarès de Can Boix de Peramola. Durant aquell any es van fer diferents dinars on coneguts restauradors del nostre país col.laboraren amb l’apadrinament del dinar on assistien diferents proveïdors de l’hostal. Els diferents apadrinaments dels àpats han estat per grans cuiners com: la senyora Montserrat i el seu fill “pitus” del Celler de Can Roca, el Ramon i el seu pare del Racó d’en Freixa, el Carles Gaig o el Nandu Jubany. Actualment s’està fent el canvi generacional cap a la 5ª genaració.

Els temps sempre canvien i, com no pot ser menys, nosaltres també. Sempre ens hem adaptat a tot tipus de situacions, sabent tirar l’Hostal Jaumet endavant i fent-lo destacar com un restaurant de renom. Això sí, sense deixar mai de banda els valors principals que ens fan ser qui som. Un hotel rural pensat per un bon descans, una cuina tradicional amb receptes catalanes i productes de proximitat.

Ara Lleida Ara Lleida

Horaris


HORARI FESTES DE NADAL - DEL 22/12 AL DIA 07/01/24

OBERT DE 08H A 23.30H

TANCAT EL DIA 25/12  i DIA 02/01
-  el 24/12 i el 31/12 tancarem a les 20h

Del 8 al 18 gener tancat per vacances

PER DINAR I SOPAR PRÈVIA RESERVA AL 973473077

Contacta per Whatsapp RESERVAR